Od pierwszego dnia nowego tygodnia ostro ruszamy z przygotowaniami do długo oczekiwanych świąt Bożego Narodzenia. Żeby nabrać siły i rozruszać się po leniwym weekendzie, po obiedzie postanowiliśmy się pobawić do muzyki w Pomocników św. Mikołaja, gdzie oprócz śpiewania pokazywaliśmy w przerwach jak potrafimy nosić ciężkie worki Mikołajowi, jak wypakowujemy prezenty dla grzecznych dzieci z tych ogromnych worków czy jak jeździmy w saniach św. Mikołaja itp.
Na leżakowaniu natomiast czytaliśmy książkę pt. Krecik i Boże Narodzenie, którą przyniósł jeden z naszych kolegów z grupy. Dzięki niemu mieliśmy okazję poznać nowe przygody Krecika w związku z organizacją w lesie spotkania świątecznego dla przyjaciół.
Ale największa niespodzianka czekała nas po odpoczynku na leżakowaniu! Nasza pani przygotowała dla nas w domu ciasteczka, które własnoręcznie mogliśmy udekorować zamieniając je w.... reniferki św. Mikołaja! Trzeba przyznać, że skupienie było ogromne przy rysowaniu rogów, oczu i przyklejaniu noska.
A efekty naszej ciężkiej pracy wyglądały tak:
Najciekawszym punktem programu była jednak wspólna degustacja i jedna trzeba przyznać: dzięki własnoręcznie zrobionej dekoracja ciasteczka zrobiły się jeszcze bardziej smakowite! Aż żal, że tak szybko się skończyły...
Dla naszych Rodziców, którym przy samym opisie i zdjęciach pociekła ślinka, przesyłamy przepis na smakowite ciasteczka Reniferki.
Składniki na około 60 ciastek:
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie
tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w
misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto
owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3
mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na
papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Ponadto:
- pisaki cukrowe do rysowania oraz do przyklejenia noska
- kolorowe groszki (np. M&M)
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy pisaków cukrowych (lub: lukru/czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej) przyklejać
noski i dekorować.
* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz