poniedziałek, 17 grudnia 2012

Tydzień świąteczny rozpoczęty!

Od pierwszego dnia nowego tygodnia ostro ruszamy z przygotowaniami do długo oczekiwanych świąt Bożego Narodzenia. Żeby nabrać siły i rozruszać się po leniwym weekendzie, po obiedzie postanowiliśmy się pobawić do muzyki w Pomocników św. Mikołaja, gdzie oprócz śpiewania pokazywaliśmy w przerwach jak potrafimy nosić ciężkie worki Mikołajowi, jak wypakowujemy prezenty dla grzecznych dzieci z tych ogromnych worków czy jak jeździmy w saniach św. Mikołaja itp.
 












Na leżakowaniu natomiast czytaliśmy książkę pt. Krecik i Boże Narodzenie, którą przyniósł jeden z naszych kolegów z grupy. Dzięki niemu mieliśmy okazję poznać nowe przygody Krecika w związku z organizacją w lesie spotkania świątecznego dla przyjaciół.




Ale największa niespodzianka czekała nas po odpoczynku na leżakowaniu! Nasza pani przygotowała dla nas w domu ciasteczka, które własnoręcznie mogliśmy udekorować zamieniając je w.... reniferki św. Mikołaja! Trzeba przyznać, że skupienie było ogromne przy rysowaniu rogów, oczu i przyklejaniu noska.


A efekty naszej ciężkiej pracy wyglądały tak:


 Najciekawszym punktem programu była jednak wspólna degustacja i jedna trzeba przyznać: dzięki własnoręcznie zrobionej dekoracja ciasteczka zrobiły się jeszcze bardziej smakowite! Aż żal, że tak szybko się skończyły...




Dla naszych Rodziców, którym przy samym opisie i zdjęciach pociekła ślinka, przesyłamy przepis na smakowite ciasteczka Reniferki.


Składniki na około 60 ciastek:

  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

Ponadto:
  • pisaki cukrowe do rysowania oraz do przyklejenia noska
  • kolorowe groszki (np. M&M)
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy pisaków cukrowych (lub: lukru/czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej) przyklejać noski i dekorować.

* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić
 
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz