środa, 12 grudnia 2012

Bałwankowe ciasteczka

Bawiliśmy się paluszkami w bałwanka, tańczyliśmy jak bałwanki z grubymi brzuszkami, robiliśmy w zabawie plastycznej bałwanka więc czas przyszedł zrobić... bałwankowe ciasteczka. Niestety, ze względów technicznych nie uda nam się ich zrobić w przedszkolu, dlatego gorąco zachęcamy naszych Rodziców do skorzystania z przepisu i wykonania ich w domu, bo wyglądają na naprawdę pyyyyszne i robią wrażenie!

Składniki na około 35 ciastek (8 cm średnicy):
  • 290 g masła, zimnego
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce.
Upieczone ciasteczka udekorować - piankę marshmallow przykleić na lukier, z którego zrobić również resztę dekoracji.

Smacznego :-)

*przepis pochodzi ze strony  http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-balwanki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz