Bawiliśmy się paluszkami w bałwanka, tańczyliśmy jak bałwanki z grubymi brzuszkami, robiliśmy w zabawie plastycznej bałwanka więc czas przyszedł zrobić... bałwankowe ciasteczka. Niestety, ze względów technicznych nie uda nam się ich zrobić w przedszkolu, dlatego gorąco zachęcamy naszych Rodziców do skorzystania z przepisu i wykonania ich w domu, bo wyglądają na naprawdę pyyyyszne i robią wrażenie!
- 290 g masła, zimnego
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki
umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując
delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do
pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce.
Upieczone ciasteczka udekorować - piankę marshmallow przykleić na lukier, z którego zrobić również resztę dekoracji.
Smacznego :-)
*przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-balwanki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz