Niezwykle szybko nam minął "jeżowy" tydzień i zanim się zorientowaliśmy przyszedł piątek i czas pożegnań nie tylko z jeżykiem, ale również z innymi mieszkańcami lasu, o których rozmawialiśmy przez cały listopad. Aby nam nie było smutno się żegnać, zwłaszcza z naszym kolczastym przyjacielem, od rana bawiliśmy się na wszystkie możliwe " jeżowe" sposoby:
zabawa paluszkowa Jeż się schował pod litkami
masażyk dziecięcy Jeż
śpiewanie piosenki Jeżyk i jednoczenie rysowanie jego kolcy paluszkami na dywanie
Po śniadaniu natomiast czekały na nas dwie niespodzianki. Jedną z nich były przygotowane przez panią cynamonowe ciasteczka jeżyki, którymi każdy z nas się poczęstował. Bardzo nam one smakowały, co widać na zdjęciach po zajadających ze smakiem buziach, dlatego niezwykła była radość kiedy dowiedzieliśmy się jaka jest druga niespodzianka. Było to nic innego jak samodzielne wykonanie własnych ciasteczek cynamonowych z wybranym mieszkańcem lasu (do wyboru był: łoś, lis, niedźwiedź, wiewiórka, ślimak i jeż)!
Następnie czujnym okiem patrzyliśmy czy nasza pani dobrze zagniata ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Po zagnieceniu wąchaliśmy je sprawdzając czy rzeczywiście czuć poznany przez nas wcześniej cynamon- okazało się, że tak!
Zagniecione ciasto schowaliśmy na jakiś czas do lodówki żeby nabrało kruchości. Po wyjęciu i przygotowaniu potrzebnych narzędzi zaczęliśmy zespołowo wyrabiać ciastka: każdy z nas wykraiwał swoje w wybranych kształcie, a na koniec ozdabialiśmy je posypką z cukru i cynamonu aby jeszcze ładniej pachniały i bardziej smakowały.
Gdy ciasteczka wszystkich dzieci były gotowe, wsadziliśmy je do piekarnika, gdzie się piekły. Następnie po przestudzeniu doszliśmy do dłuuugo oczekiwanego punktu programu, czyli do degustacji. Jednogłośnie nasze wyroby zostały okrzyknięte najlepszymi na świecie, ale nie ma co się dziwić, skoro sami byliśmy ich autorami:-)
Dla naszych kochanych Rodziców zainteresowanych szczegółami odnośnie wyrobu cynamonowych ciasteczek, wysyłamy nie tylko na chomikuj.pl zdjęcia, ale również załączamy poniżej przepis.
Cynamonowe jeżyki z cytrusową nutką
Składniki (na ok. 30 sztuk jeżyków):
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru brązowego (jasnego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 duże jajko
Na posypkę:
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mąkę
wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem oraz z sokami z
cytryny i pomarańczy. Dodać miękkie masło w kawałeczkach i jajko (pozostawiając
część białka do posmarowania ciastek). Wyrobić ciasto, uformować kulę. Włożyć
na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym
czasie rozwałkować ciasto dość cienko, delikatnie podsypując mąką, wycinać
dowolne kształty*. Układać na blaszce, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i
posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w
temperaturze 190ºC przez około 10 minut (piekarnik wcześniej nagrzać). Studzić
na kratce.
Smacznego :)
*foremki w kształcie zwierząt leśnych można zakupić w cenie 9,99 w IKEA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz