sobota, 17 listopada 2012

Przepis na misiowe ciasteczka






Składniki na misiową rodzinkę (około 30 sztuk):
  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 225 g mąki pszennej

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać foremką*.Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (ciasteczka nie zmieniają kształtu i minimalnie rosną). Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
Ciastka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.

Kakaowa wersja misiów:
  • 150 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 185 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
Wykonanie jak powyżej.

*foremka miś została zakupiona w supermarkecie Tesco w zestawie 4 różnych zwierzątek.

Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz