Składniki na
misiową rodzinkę (około 30 sztuk):
- 150 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 225 g mąki pszennej
Wszystkie
składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do
przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć,
owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym
czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko
podsypując mąką. Wykrawać foremką*.Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej
matą teflonową lub papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie
(ciasteczka nie zmieniają kształtu i minimalnie rosną). Piec w temperaturze
200ºC przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia
będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej
kratce.
Ciastka
można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.
Kakaowa
wersja misiów:
- 150 g miękkiego masła
- 90 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 185 g mąki pszennej
- 40 g kakao
Wykonanie
jak powyżej.
*foremka miś została zakupiona w supermarkecie Tesco w zestawie 4 różnych zwierzątek.
Smacznego
:-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz